Over ons


Over onsMonique Muis


In 2007 zijn wij naar Cluj-Napoca in Roemenië verhuisd. En wij zijn: mijn vriend Ben, de Duitse Herder Vera, de kat Murphy en ik. Dit alles in verband met een nieuwe baan voor Ben en het idee eens iets nieuws of iets anders te beginnen buiten Nederland. We wonen hier nu een aantal jaren en nog steeds vinden we het leven hier prettig. Het is anders dan in Nederland. Een andere cultuur, een andere mentaliteit. Vaak is dat verrassend, maar soms ook frustrerend of ontstellend. Zeker wat betreft de omgang met dieren, met name honden, hebben we veel moeite.


Na onze aankomst in Roemenië verhuisden we vrij snel naar een vrijstaand huis aan de rand van de stad en wonen daar nog steeds. Het is een prachtige bosrijke omgeving, maar ook een ideale plek om honden achter te laten, wat natuurlijk gebeurt. En dan is het erg moeilijk als dierenliefhebber voorbij te rijden en te doen alsof je deze dieren niet ziet.


Nadat we de eerste puppies, zieke en aangereden honden in huis hadden opgevangen, en we zelfs voor sommige een nieuw baasje hadden gevonden, beseften we dat we meer wilden doen dan alleen maar wat opvang aan huis.  Ik ben vervolgens als vrijwilliger gaan werken in een honden opvang en leerde het dierenbeschermingswereldje kennen. Ik zag wat er gedaan werd en hielp mee voor zover ik kon.


Samen met mijn zus zijn we begonnen met het inzamelen van voer en allerlei hondenspullen in Nederland om deze naar Roemenie te brengen.  Het gevolg was het starten van een stichting om deze en nog andere activiteiten op regelmatige basis te gaan organiseren. En zo kwam SZR van de grond.

 

 

Ondertussen is er veel gebeurd en zit ik sinds een aantal jaren ook in het bestuur van de locale dierenbeschermingsorganisatie NUCA Animal Welfare en ben ik dagelijks bezig met het werk van deze organisatie.


Helaas zijn de beide huisdieren uit Nederland aan ouderdom overleden (Vera 11 jaar en Murphy 19 jaar). Maar aan dieren geen gebrek. We hebben continue een groep van 10 a 15 honden in huis. Een aantal eigen honden, een aantal niet te herplaatsen honden (te oud, te gehandicapt, te ongewenst gedrag, etc) en een aantal honden die voor adoptie beschikbaar zijn. Een drukke bende dus, maar die je elke dag doet beseffen dat we nog veel werk hebben te doen om het dierenwelzijn in Roemenië op een hoger niveau te krijgen.


Petra Muis


In 2007 verhuisde mijn zus, Monique, naar Roemenië. In eerste instantie was ik hier niet blij mee, maar al snel merk je dat afstand relatief is. De eerste keer dat ik in Roemenië was, zie je meteen grote verschillen met Nederland. Wat mij opviel, is dat je overal blaffende honden hoort. Veel mensen hebben een hond en daarnaast lopen er veel honden los. Meestal zijn dat zwerfhonden.


Als ik in Nederland een hond of kat in nood zie, dan help ik meteen zonder na te denken. Je hebt dan ook in Nederland veel opvangmogelijkheden voor dieren in nood. In Roemenië kom je toch in een andere wereld. Opvangmogelijkheden voor honden en katten zijn er nauwelijks. En een dierenambulance bestaat al helemaal niet en de meeste Roemenen gaan toch anders om met dieren.Ik heb dan ook veel bewondering voor Roemenen die zich inzetten voor dieren. De inzet van deze mensen wordt vaak niet begrepen en veel medewerking krijgen zij ook niet.


Ik heb kennis gemaakt met bijzondere Roemeense vrouwen en mannen, die al hun vrije tijd besteden aan de stichting Nuca Animal Welfare. Deze stichting zet zich in voor hulp aan zwerfhonden en proberen aan de bron iets aan het probleem te doen. 


Ik ken niemand in mijn omgeving die zich met zoveel passie inzet voor een goed doel. Terwijl wij in Nederland ons geld besteden aan luxe materiële dingen, besteden deze Roemenen elke cent die zij over hebben aan hulp voor honden.


Dit is voor mij de voornaamste reden geweest om gezamenlijk een stichting te beginnen. Zwerfhonden helpen en Roemenen steunen die dit doel ook nastreven. Ik weet zeker dat we het geld dat we hier inzamelen goed besteden voor hulp aan de zwerfhonden.Wil je onze activiteiten op de voet volgen, kijk dan op Facebook (zwerfhonden Roemenië).

Steun de Zwerfhonden in Roemenië